Wist je dat het zingen van liedjes voor je baby en samen
met je dreumes en/of peuter een steentje bijdraagt aan de taalontwikkeling?


Het maken van muziek en zingen van liedjes maakt iedereen blij :) Jong of oud geniet volop.
 Ik stel voor; laat de muziekinstrumenten klinken en zing volle borst mee


Kalmerend 

Het begint als je baby nog in de buik zit. Want het is gebleken dat baby's zodra het gehoor is gevormd, ze reageren op muziek. Zo zal de ene buikbaby actief worden en de andere rustig. Dus muziek luisteren kan een kalmerende werking hebben. Heel simpel door middel van een kinderliedje te zingen voor je (buik)baby of het afspelen van een muziekje via een muziekhanger. Ook is het luisteren naar muziek op jonge leeftijd goed voor de spraak- en taalontwikkeling. Baby's leren woorden herkennen en krijgen gevoel voor ritme van een taal.

Taalontwikkeling 


Kindjes die geregeld naar muziek luisteren maken beter onderscheid tussen klanken en woorden. Dit helpt ze weer bij het praten. Vaak worden in liedjes veel regelmaat gebruikt waardoor het onthouden makkelijker is. Het rijmen draagt daar extra aan bij. Dit alles heeft dus een positief effect op de taalontwikkeling.

Motoriek


Wist je dat een baby van een half jaar al interesse heeft om muziek te maken. Meestal zijn ze op deze leeftijd motorisch ontwikkeld dat ze van alles willen vast pakken. En wat is er dan leuker, als er ook nog eens een muziek door komt, neem als voorbeeld een rammelaar. Als de kleintjes eenmaal lopen vinden ze het vaak ook heel leuk om te dansen, klappen en bewegen op muziek. Zo zie je dat muziek ook stimulerend is voor de motoriek.

Sfeer


Opruimen met een liedje is veel leuker. Probeer het maar eens uit. Er bestaan verschillende opruim-liedjes.
Dit zorgt ervoor dat opruimen een feestje wordt en geen strijd. (of dat mama alles
 alleen moet doen ;))
Nu is opruimen maar een voorbeeld, je kunt ook een muziekje of liedje aan het bad- of het slaapritueel toevoegen. Zo creëer je een goede en ontspannen sfeer in huis. Zijn er meerdere kindjes dan is muziek ook iets waarvan ze samen zullen genieten; samen een dansje doen of een liedje zingen. Zo is het ook nog eens goed voor de sociale vaardigheden.

Dagstructuur 


Muziek en zingen kan bijdragen aan een goede dagstructuur. Je kunt het inzetten als iets voorbij is en de volgende activiteit kan beginnen. Dit zorgt op een fijne manier voor rustig en aangekondigd overgangsmoment.
Gebruik een liedje, een muziekinstrument zoals een tamboerijn of trommel.

Feestje


Muziek is dus meer als alleen noten en tekst, het zijn trillingen die invloed hebben op de hersenen. En juist daarom is het zo belangrijk dat we muziek, in welke vorm dan ook, toevoegen aan elke dag. Zing, dans, draai muziek, geef speelgoed met muziek: het stimuleert de hersenen en ontwikkeling van kindje.

Maak van elke dag een feestje en begin er lekker vroeg (in de opvoeding) mee.

 

© 2020 - 2024 Hartjes met Confetti | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel