

Samen spelen samen delen
Door samen met andere kindjes te spelen leren kinderen met elkaar om te gaan.
Peuters en kleuters vinden "alsof"-spelletje een van de leukste dingen om te doen. Zo zitten ze graag in hun fantasiebubbel en daarmee vertalen ze als ware de volwassen wereld zoals zij die zien. Ze stimuleren hiermee hun fantasie en leren ze op hun eigen manier omgaan met de werkelijkheid.
Rond een jaar of 4 gaan kleuters elkaar steeds meer opzoeken, ze begrijpen meestal dat je iets om de beurt kunt doen of speelgoed kan delen. Zo ontwikkelt het "samen spelen" zich steeds meer. Een beetje hulp bij deze ontwikkeling is natuurlijk helemaal niet erg en alleen maar fijn voor je kindje. Lees hieronder de tips en ontdek waar je eventueel mee kunt helpen.
Tip 1
Het ene kindje is het andere kindje niet; sommige zijn verlegen andere juist dominant. Juist door de kindjes met elkaar te laten spelen wennen ze aan elkaar en aan het samen spelen. Zo leren ze wat er wel en niet te doen. Heeft jouw kindje nog een beetje moeite met samen spelen en wil je je kindje hierbij een handje helpen; begeleid je kindje dan met het samen spelen.
Tip 2
Ruzie hoort erbij en wist je dat dit heel leerzaam is als de kindjes dit zelf oplossen. Ze leren namelijk enerzijds om voor zichzelf op te komen en anderzijds om de behoefte van anderen aan te voelen en respecteren. Probeer dus als ouder niet meteen in te grijpen op een ruzietje. Mocht het toch echt uit de hand lopen probeer dan geen partij te trekken maar liever als tolk, om gevoelens van de kindjes aan elkaar te vertalen.
Tip 3
Stimuleer als het goed gaat. Zie je dat je kindje fijn samen speelt en deelt, geef dan op het moment zelf, een zo specifiek compliment. Zeg bijvoorbeeld; Ah, Dante, wat lief van jou dat je Kato het poppetje gaf toen ze erom vroeg. Doordat je een complimentje geeft, stimuleer je de goede manier van omgaan met een ander kindje en zal ze dit vaker doen. Want welk kindje groeit en bloeit niet van een complimentje.
Tip 4
Rekening houden met gevoelens en wensen van een ander krijgt ook steeds meer vorm in het hoofdje van je kleutertje. Dit is natuurlijk nog best een moeilijk is voor deze leeftijd om te beseffen. Probeer het af en toe aan te halen zodat je kindje het nog sneller zal leren. Benoem letterlijk als een kindje huilt waarom, maar ook als het blij is. Merk je dat je kindje nog zo ver is met het inleven in andere dan kun je hier goed op inspelen door samen in de fantasiebubbel te kruipen en dan om de beurt bepalen hoe het spel gaat. Zo leert je kindje in zijn vertrouwde omgeving rekening te houden met de ideeën en behoefte van een ander.
Tip 5
Ook is het niet erg als je kindje soms niet wilt delen. Geef ze hier dan de ruimte voor want het is juist goed dat zij hun grenzen hiermee leren aan te geven. Dus heeft je kindje net iets nieuws en komt er play-date, leg het dan eventjes weg.
Aan de slag
Blijf vooral veel stimuleren door je kindje te laten oefenen met samen te spelen. Of dit nu met een gezellig play-date is, op de peuterspeelzaal of de opvang. Hier leren ze simpel weg het meeste van.
Wil je thuis ook oefenen kijk dan een tussen de producten onder het kopje Doen alsof of bij de Spelletjes & puzzels.