Samen in de keuken 
Gezelligheid voor groot en klein.
Van koekjes bakken tot helpen met een taart.
Het is leuk en gezellig. (En ja... ook is het soms een knoeiboel maar dan nemen we voor lief ;))
Wist je trouwens dat je opvoedkundig ook nog goed bezig bent door je kleintje een handje te laten helpen?


​Wij gaan zandkoekjes bakken en nemen jullie mee de keuken in.
Ondertussen zullen we jullie vertellen welke vaardigheden er aanbod komen tijdens ons keukenavontuur....... 

Recept en benodigdheden


Voor het recept schakelen wij de hulplijn google in. Deze topper geeft de tip voor een makkelijk basisrecept; https://www.leukerecepten.nl/recepten/zandkoekjes/ 
Samen met Dante (5 jaar, groep 2) neem ik het door. We kijken wat we nodig hebben aan ingrediënten en benodigdheden. Aangezien zij op school volop bezig is met de cijfers en letters kan ze meteen oefenen, dat vindt ze maar al te leuk. Door het benoemen en zoeken van de benodigde spulletjes stimuleren we meteen de taalontwikkeling. 
Handig is om te gebruiken is de bak set van Dantoy dan heb je al veel van de spulletjes in 1 set bij elkaar. 
  

Taakjes verdelen

Aangezien we samen in de keuken staan, overleggen we dan ook samen wie wat gaat doen. Dante neemt het taakje om het beslag te maken, ik het taakje om het beslag te kneden tot een grote bol. Het uitrollen en uitsteken gaan we samen doen of eigenlijk om de beurt. Zo leren we rekening met elkaar te houden. Daardoor stimuleren we de sociaal-emotionele ontwikkeling. Zo leert Dante samen te werken met anderen. 

Wegen 

In het recept leest Dante de hoeveelheden af. Ze weegt het af op de weegschaal. Zo goochelen we weer met cijfers. Ook stel ik haar wat vraagjes zoals: Hoeveel gram boter er in de beslagkom gaat? En hoeveel suiker was het ook alweer? Wat deden we met het ei? Door deze vraagjes te stellen stimuleer ik de cognitieve ontwikkeling.  
Nog net te klein voor een echt weegschaal? Oefen dan eerst met deze leuke houten weegschaal

 

Mixen, rollen, stekenDan is het tijd om het deeg te mixen en te kneden. Als dat gebeurd is mag het deeg een half uurtje de ijskast in zodat het resultaat extra knapperig zal worden. Dit is een mooi momentje om de boel tussendoor samen af te wassen en op te ruimen. En weer stimuleren we de ontwikkeling! Al vergeten we bijna door alle gezelligheid de oven aan te zetten. 

Zo, we mogen het deeg uitrollen. Om ons daarna uit te gaan leven met de hartjes en rondjes uitsteekvormen.  
Bij het kneden, rollen en uitsteken gebruiken we verschillende (fijne) bewegingen van de fijne motoriek.

Door al deze vaardigheden te herhalen leren kindjes op den duur zelfstandig te bakken.
En zeg nou zelf, dit kan nog wel eens goed van pas komen in het leven?! Want liefde gaat.... Door de maag.. 

Terug naar de koekjes want deze mogen nog een kwartiertje de oven in en.......... AANVALLEN!
Oh nee, nog eventjes geduld.. eerst laten afkoelen ;) 
Creatieve baksels

Mochten jullie het leuk vinden, dan kunnen jullie de koekjes ook nog versieren. Dit kan van te voren of erna. Wij hebben het versieren deze keer overgeslagen. Maar eerder bak avonturen deden we dit wel en dan gebruikten wij bijvoorbeeld discodip, nootjes of glazuur. Met een beetje fantasie kan het van alles worden. Knoeien en kliederen is toegestaan ;)
 

Meevaller en tegenvaller

Tijdens het deeg rollen zei ik tegen Dante; Wow, kun je het deeg al zo plat rollen?! Je wordt steeds handiger. Meteen op mijn reactie zag ik een fonkeling in haar oogjes en een glimlach verschijnen onder de koksmuts. Door dit complimentje vergroot ik onbewust haar zelfvertrouwen en dat gewoon tijdens het bakken in de keuken. 

Het is ook weleens voorgekomen dat onze koekjes, taart of cakejes niet helemaal werden zoals we hadden gedacht. 
Het smaakte niet lekker of het was lichtelijk aangebrand, noem het maar op en het is ons vast en zeker een keertje overkomen. Tot gevolg, een deuk in ons verwachtingspatroon. Balen, wat een tegenvaller! Maar op zo'n moment leren de kleintjes (en ik ook ;)) omgaan met teleurstellingen en het leuke hiervan is dan, dat we samen op zoek naar een oplossing. Volgende keer beter! 
Gelukkig hebben we een mooie speelset met stolp, gebakjes op plateau en een vrolijke speel taart regenboog zodat we altijd de show stelen met mooi gebak in ons keukentje. 
 

© 2020 - 2023 Hartjes met Confetti | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel